Din culise cu Ana Trif, GolinArticol realizat de Andreea Liliana Lepădatu. 


Au mai rămas două zile până la Crăciun, motiv pentru care The PR Journal vă oferă în dar un articol mai atipic. Astăzi nu scriem despre cifre, campanii, inovație sau comunicare internă, ci ne axăm pe oamenii care fac lucrurile să se întâmple. Am vorbit cu Ana Trif, Director, Consumer Division, Golin, despre ce înseamnă să lucrezi în PR, ce sfaturi oferă celor care sunt la început de drum, dar și despre momentele amuzante și ciudate din cariera sa. Iată ce a ieșit! 🙂

 • Care a fost cel mai amuzant lucru care ți s-a întâmplat de când lucrezi în PR?

În cei aproape 10 ani de PR, am trecut prin clasicele întrebări ”Lucrezi în relații cu publicul?” și nedumerirea membrilor familiei „Tu cu ce te ocupi de fapt?”. Dar câștigătoare este de departe situația în care o mătușă m-a sunat să o ajut cu ceva extrem de important, mai ales că eu lucrez cu asta… publicitatea și ziariștii. Sigur, cum să nu ajut mătușa?! Doar că mătușa mea voia de fapt să-i fac rost de un anunț în rubrica de mica publicitate dintr-un ziar local…

 • Care este cea mai ciudată scuză pe care ai spus-o ca să justifici că ai întârziat?

Ah, întârzii mai mereu și scuzele sunt reale; de cele mai multe ori sunt și amuzante – de la „Am uitat laptopul acasă” la „Am vărsat cafeaua pe mine fix când să ies pe ușă” sau „#ramonmaron (pisicul meu) mi-a rupt dresurile înainte să plec”. 

 • Cum ar trebui să fie un loc de muncă la care să te duci cu drag?

Din fericire pot să răspund folosind modul indicativ și nu condițional optativ. Mă duc cu drag la locul de muncă pentru că am o echipă minunată, cu oameni pasionați & creativi, pentru că mereu este cineva care-ți sare în ajutor înainte să apuci să ceri, pentru că atmosfera este efervescentă ana-trif-director-consumer-division-golinși avem proiecte de care ne entuziasmăm ca la prima campanie. Bine, în toată sinceritatea, mi-ar plăcea să încep un mic mai târziu, niciodată n-am fost o persoană matinală.

 • Care este cel mai interesant lucru despre tine pe care nu îl vom găsi scris în CV?

E o întrebare foarte bună, asta ca să mai trag de timp. Nu știu dacă e interesant sau nu, daaar îmi place foarte mult să fac cadouri și feedback-urile primite sunt foarte bune.

 • Cum ți-ai început cariera în PR?

Am început într-un sistem de part-time la GMP Advertising, în perioada în care și PR-ul locuia în aceeași vilă frumoasă de pe Silvestru. Fiind încă în facultate, totul mi s-a părut magic – de la client service, strategie, la creație și BTL, dar am descoperit că în PR poți să le faci pe toate și uite așa am ajuns aici. Primii clienți pentru care am lucrat au fost Apa Nova București și Fundația Sensiblu și îmi amintesc și acum template-ul rapoartelor de monitorizare.

 • Dacă ai deveni CEO-ul unei companii mari, care ar fi primul lucru pe care l-ai face?

Aș cere câte o idee de îmbunătățire a lucrurilor de la fiecare om din echipă (chiar dacă vorbim de sute de oameni) – cele mai bune insight-uri vin din intern.

 • Ce înseamnă succesul profesional pentru tine?

Când oamenii din jurul tău (clienți, echipă sau alte persoane implicate) sunt fericiți cu ceea ce faci, când colegii tăi îți mulțumesc pentru sfaturi, când te sună părinții să-ți spună că sunt mândri de tine și când prietenii de la agenții concurente țipă ”Bine, Trif!” la o gală de profil J. Succesul mi-l măsor întotdeauna în reacțiile celorlalți pentru că atunci înseamnă că toată munca mea a avut un impact semnificativ și pozitiv.

 • Povestește despre o realizare cu care te mândrești.

Mă mândresc cu faptul că avem parteneriate de lungă durată cu clienții noștri și că am reușit, împreună cu echipa mea, să ne menținem același portofoliu de clienți de când sunt în Golin. Continuarea colaborării e întotdeauna cea mai sinceră și bună declarație de încredere din partea partenerilor.

 • Enumeră trei factori cheie care te-au ajutat să crești în carieră.

Vorba psihologului, cred că mi se trage din copilărie. Întotdeauna am fost extrem de responsabilă și de perfecționistă, calități importante în PR.  Perseverența și dedicarea sunt indispensabile, la fel și capacitatea de a fi prezent în locul și momentul potrivit. Am zis mai multe, nu-i așa? 🙂

 • Ce sfat ai da unui absolvent de facultate care vrea să înceapă o carieră în comunicare?

Oh, cred că cel mai important este chiar să ai ocazia să pui în practică ceea ce crezi că ți-ai dori să faci – de aceea, un stagiu de internship la începutul carierei cred că poate ajuta foarte mult pentru a determina ce parte din comunicare ți se potrivește. Și i-aș mai spune ceva, dar nu ca sfat, ci ca heads-up: un job în comunicare apare frumos în viața ta ca o modalitate de exprimare creativă și te câștigă prin dinamism, diversitate și o atmosferă electrică. Însă foarte ușor se transformă, dincolo de job, într-un stil de viață, în care ești conectat în permanență la ce se întâmplă în piață atât la nivel local, cât și international, când te uiți la lucrurile din jur și le vezi dintr-o perspectivă nouă, cea de profesionist în PR – ca oportunitate de asociere, de promovare etc. E o alegere de carieră care te formează și influențează până când ajunge să te reprezinte.

 • Care a fost cel mai fericit moment din carieră?

Cele mai puternice amintiri sunt cele mai recente, așa că o să fac referire la acest final de an, când am reușit să câștigăm o serie de premii importante în industria de PR & digital – la Romanian PR Award și Internetics – pentru campaniile Electric Castle – Unofficial Partners & Vanilla Skype (BRD – Groupe Société Générale) – Prima piesă de teatru cu casting pentru spectatori. Mai mult decât atât, Vanilla Skype a fost desemnată Campania anului la Romanian PR Award – e cel mai frumos sentiment să-ți fie apreciată munca și, după un an plin de proiecte, să aduni nu mai puțin de 12 trofee.

 • Ce ți-ai propune să faci într-un an sabatic?

Atât de multe încât cel mai probabil aș începe prin a face nimic – un fel de pauză de gândire ca să pot să mă apuc de tot ceea ce e pe listă: să călătoresc, să îmi iau un job part time care să nu aibă nicio legătură cu ceea ce fac acum, să închid mai des datele la telefon, să învăț o nouă limbă străină, să mă implic într-o activitate de voluntariat (ideal, să aibă legătură cu copiii), să iau cursuri de canto și de gătit și să stau cel puțin 2-3 luni în Toscana.

The PR Journal

Str. Hatmanul Arbore, nr. 15-19, sector 1, București
T: +40 21 230 07 24
F: + 40 21 230 0725
E: pr@theprjournal.com