[Interviu] Loredana Munteanu, Livrez dragoste: ”În primă fază, ne doream să livrăm 300 de scrisori. Am ajuns să livrăm 3000”Articol realizat de Andreea Liliana Lepădatu. 


Dacă ai căutat idei pentru cadouri deosebite, cu siguranță ai ajuns, cel puțin o dată, pe site-ul Livrez dragoste.ro, locul unde Loredana Munteanu și Cristina Dobrescu și-au pus toată priceperea și măiestria la un loc. Au vrut să readucă la viață farmecul comunicării de odinioară. Altfel spus, la ele poți apela atunci când vrei să transmiți un mesaj sincer, într-un mod diferit, care să emoționeze. 

img_9762

Așa cum o fotografie imortalizează un moment, un gând pus pe hârtie va trece testul timpului.

Am ezitat puțin până să aleg categoria la care pot integra acest articol. Credeam inițial că va fi ”Lunch with CEO”, dar discuția cu cele două fete m-a făcut să realizez că ”CEO” este un termen mult prea frivol comparativ cu emoția pe care ele o pun în Livrez dragoste – Atelierul de scrisori. 

S-au întâlnit prin intermediul unor prieteni comuni și, în 2012, au pus bazele organizației Arta nu mușcă, cu scopul de a promova tinerii artiști. Ulterior, a apărut și Livrez dragoste. Loredana mi-a povestit că pasiunea pentru scris și caligrafie a avut-o de mică. ”Țin minte că îi scriam mamei mele scrisori. De când m-am mutat în București, iar ea este în afara țării, fac asta cu atât mai mult. Dar nu mi s-a părut nimic ”wow” sau definitoriu pentru viitorul meu proiect.”

”În primă fază, ne doream să livrăm 300 de scrisori. Am ajuns să livrăm 3000”.

Povestea scrisorilor a pornit ca o joacă. ”Eram cu bicicleta mea cu coș și am postat pe Facebook o fotografie, la descrierea căreia spuneam că mi-aș dori să fiu poștaș pentru o zi și să livrez scrisori oamenilor pe care nu îi cunosc. Au început discuțiile pe Facebook, comentarii pro și contra. Cumva, pe fondul acestora, s-a aprins ceva. Mă gândeam împreună cu Cristina cum ar fi să facem un proiect prin care să readucem în prim plan comunicarea de altă dată. Nu ne-am dorit să criticăm utilizarea excesivă a calculatorului, ci să oferim o alternativă de comunicare. Pentru că atunci când scriem o scrisoare ne confesăm altfel, ne acordăm mai mult timp”, spune Loredana. 

În primă fază, proiectul a fost gratuit. Scriau împreună, iar Loredana și bicicleta sa cu coș se ocupau de livrarea în București. Ulterior, au început colaborarea cu o firmă de curierat pe bicicletă și au găsit un sponsor care le-a ajutat să își construiască prima pagină a site-ului ”Arta nu mușcă”.

Au început, mai apoi, să se ocupe de alte proiecte, însă, după 6 luni de pauză, au repoziționat brandul ”Livrez dragoste”, au luat lecții de caligrafie și au venit cu o gamă mai largă de scrisori și de hârtie. Însă lucrurile nu s-au oprit aici. Acum livrarea se face la nivel național și au mai integrat în echipă 10 colaboratori talentați, precum și o gamă variată de alte cadouri: flori, dulciuri, invitații de nuntă, tablouri, albume foto și nu numai. Toată materia primă, cum ar fi plicurile, hârtia și ceara (pentru sigiliile de pe scrisori) o cumpără de la furnizori români.

Deși numele poate părea abstract, fetele spun că tocmai acesta a fost și scopul, să stârnească interesul și curiozitatea. În ceea ce privește modul în care se promovează, mi-au spus că își gândesc strategia pe 3-6 luni și se lasă influențate de ceea ce se întâmplă în țară la vremea respectivă; reacționează în funcție de eveniment. Au constatat că au ajuns mai ușor la oameni prin intermediul recomandărilor și al campaniilor din offline. Însă nu neglijează nici partea de online. Postează constant povești pe pagina Facebook, dar și pe blog. Nu au departamente, iar ”comunicare internă” înseamnă un brainstorming în două. 

În prima etapă a proiectului, au lansat un video de promovare, care, ulterior, a devenit viral. Asta a stârnit și reacții din partea canalelor de televiziune care au început să le contacteze, din dorința de a le prezenta pașii receptării mesajului, scrierii, livrării, eventual și reacția destinatarului. 

Prima campanie au realizat-o anul trecut și a implicat blogosfera. Mai exact, s-au adresat acelor bloggeri cu care rezonau și le-au trimis câte o scrisoare personalizatăApoi a urmat Valentines Day, iar bloggerii care pregăteau articole pentru această ocazie, au prezentat Livrezdragoste.ro ca fiind o alternativă de cadou.

  • A urmat campania Trenul cu scrisori, desfășurată în mediul offline, anul trecut, în luna martie. Au vrut

  să ofere un cadou mai atipic doamnelor, așa că decorat un tren de metrou complet, cu 200 de scrisori. 

  • În 2016 au reluat-o, dar mult mai amplu: au pus scrisori pe 3 rute diferite, la 3 intervale orare

diferite pentru a da șansa mai multor oameni să găsească una. 

  • Pe 10 iunie  2016, pe rutele București-Constanța, respectiv București-Sibiu, scaunele a două trenuri CFR au

”găzduit” 600 de scrisori caligrafice personalizate cu sigiliu și cu tricolor, cu ocazia începerii Festivalului de Teatru de la Sibiu. 

  • Apoi a venit rândul tramvaiului 1. 

Cu tramvaiul 1”ne-am jucat” cel mai tare. L-am decorat și în interior și în exterior. El oprea în diferite stații, iar dacă tu nu călătoreai cu acesta, ni s-a părut frumos să îți poți dezlipi o scrisoare și să te bucuri de ea. 

  • Așa a fost și cu autobuzul 131. L-au decorat cu 300 de scrisori caligrafice, cu ocazia începerii școlii. Și-au dorit să

inspire părinții și să le aducă o bucurie elevilor.

  • Au continuat cu City Bus Tour-ul, unde a avut loc și un concert de muzică clasică pe platforma superioară, astfel încât 

 un tur de 50 de minute s-a transformat într-unul de 2 ore. 

”Dragă om frumos,

Gestul tău va face diferența între viață și moarte.”

Cea mai recentă campanie pe care au desfășurat-o este, de fapt, una socialăcu ocazia împlinirii unui an de la tragedia Colectiv. Astfel, au răsplătit cu o scrisoare efortul celor care au mers să doneze sânge la Centrul de Transfuzie București. 

shadow

Se asociază și cu branduri; acestea din urmă apelează la ele pentru diverse invitații la evenimente, cu care doresc să se diferențieze. 

Dincolo de alte valori ale proiectului Livrez Dragoste- Atelierul de scrisori, contează cel mai mult poveștile pe care le poartă în spate. Loredana și Cristina sunt numai niște martori. Nu cunosc nici destinatarul, nici expeditorul, iar pentru că se păstrează confidențialitatea, nivelul de deschidere este mult mai mare iar confesiunea este mai sinceră. Până la urmă, de asta avem nevoie: de lucruri făcute din suflet.

 

The PR Journal

Str. Hatmanul Arbore, nr. 15-19, sector 1, București
T: +40 21 230 07 24
F: + 40 21 230 0725
E: pr@theprjournal.com