De cât PR are nevoie o aplicație software?Alăturat tehnologiei, PR-ul a reușit să valideze ideea conform căreia cele mai bune idei nu sunt neapărat cele care asigură reușita poziționării pe piață a unui produs, nici creșterea vânzărilor acestuia și nici păstrarea notorietății pe termen lung. Dimpotrivă.

Mai mult decât atât, în contextul tehnologiei, comparativ cu alte domenii de activitate, acțiunile de PR trebuie să “știe” unde să se oprească, unde, pe o axă a notorietății, apogeul poate însemna declin sau risc. Asumate sau nu, situațiile sunt multiple.

Una dintre cele mai întâlnire cazuri este cea în care prin acțiuni de PR se comunică funcționalități și performanțe pe care o aplicație software, de exemplu, nu le poate susține, care nu este sustenabilă și care este, de fapt, un cumul de erori. În acest caz, este evidentă neconcordanța dintre minim 3 departamente esențiale: development/testare/marketing&PR în raport cu exercițiul de captare a userilor, fie ei în calitate de testeri, influenceri sau de achizitori.

Chiar dacă obiectivul principal este acela al determinării vulnerabilităților tehnice ale soluției în curs de lansare sau abia comunicată la nivelul pieței, echipa de PR trebuie să adapteze comunicarea la stadiul în care se află soluția, pentru a corela așteptările userilor cu setul de beneficii pe care le oferă aceasta.

Și echipa de PR poate fi un tester eficient al unei aplicații software.

Sugestiile de îmbunătățire, observarea erorilor și calibrarea unei soluții informatice sau a unui device pot fi generate cu succes de specialiștii în relații publice, care sunt mult mai conectați cererii pieței în raport cu echipele cu rol de execuție. Așadar, niciunul dintre scenariile de testare posibile nu trebuie exclus dintr-o companie de tehnologie.

Odată ce oamenii de PR au receptat în mod corect funcționalitățile unei aplicații software, generarea planificării pe termen lung a comunicării, alegerea vectorilor de imagine asociați proiectului, a bloggerilor sau influencer-ilor care se vor alătura strategiei sunt etape esențiale, care trebuie constant monitorizate și, eventual, adaptate noilor modificări aduse soft-ului.

Evident, într-un stil la fel de soft, pentru a nu crea o scurtcircuitare a procesului de comunicare.

Planurile de management sunt un alt aspect pe care specialistul în relații publice și-l va asuma din primul moment al comunicării pentru o aplicație informatică. Obiective precum lansarea produselor la nivel global, integrări cu device-uri, alte sisteme, preluări sau achiziții care pot influența poziționarea produsului la nivelul pieței, toate acestea sunt instrumente ținute aproape de omul de PR.

Agile PR: sau despre lecțiile pe care le predau developerii specialiștilor în PR

Într-o companie de tehnologie, transferul de informații de la un departament la altul, pe orice fel de verticală de management, este esențial. Una dintre primele alinieri ale echipei de PR la cea dedicată development-ului este aceea conform căreia poate fi executată o activitate într-un timp
scurt, cu ajutorul unor tehnici de planificare dinamice și inteligente. Rigiditatea respectării dead-line-urilor, includerea unor noi specificații tehnice într-un flux de activități deja stabilit, verificarea fiecărei iterații, evaluarea constantă și capacitatea de a învăța permanent, toate acestea sunt, de fapt, acțiuni pe care trebuie să le execute în mod NATIV un specialist în PR.

Unul dintre modelele care pot calibra activitatea unui departament de PR la modul agil de lucru al echipelor tehnice este modelul PESO, ce definește cele mai noi canale și metode de a atinge audiențe specifice cu ajutorul strategiilor actuale.

Nu doar modelul Agile este preluat cu succes de echipele de PR, ci și metodologia KANBAN este folosită cu succes pentru a îmbunătăți fluxuri de lucru în contextul comunicării eficiente pentru produsele tehnologice. Vizualizarea completă a scenariului de promovare a unui produs/serviciu software sau a unui device include și maparea valorilor pe care le acceptă și la care rezonează un consumator activ, din rândul celor deja targetați.

Externalizarea serviciilor de PR către agenții

Da, este un context special, în care transferul de informații se face mai greu decât în interiorul aceleiași companii, dar unde viziunea exterioară poate ajuta mult poziționarea și implicarea în crearea unui context favorabil dezvoltării unui produs software.

Sunt extrem de multe activități, tactici și aspecte ce pot fi preluate cu succes și implementate în contextul comunicării interne și externe a unui produs software, cele mai multe fiind derivate chiar din contextul dezvoltării efective, cu mențiunea deținerii unui control constant, al evaluării și re-evaluării fiecărui pas strategic implementat și verificarea concordanței dintre acesta și tehnologia pentru care se comunică.

Și pentru a răspunde întrebării din titlu, da, este nevoie de PR în cazul unei aplicații software, dar nu mai mult decât poate susține produsul prin propriile “servere”.


de Alexandra Roată, Softlead

Photo credit: Frederik Vincx

The PR Journal

Str. Hatmanul Arbore, nr. 15-19, sector 1, București
T: +40 21 230 07 24
F: + 40 21 230 0725
E: pr@theprjournal.com