CNA a decis ca minorii între 3 și 15 ani să nu mai apară în reclamele la alimenteConsiliul Național al Audiovizualului a decis în ședință ca minorii cu vârste între 3 și 15 ani să nu mai apară în reclamele la alimente, notează Pagina de MediaNoua prevedere legală obligă la respectarea legislației doar radiodifuzorii licențiați în România, de exemplu Pro TV, Antena 1, Antena 3, Prima TV sau Kanal D, nu și televiziunile licențiate în afara țării. Decizia forului audiovizual va intra în vigoare la șase luni de la data publicării. 

Această nouă prevedere este parte a mai multor modificări ale Codului de reglementare în audiovizual, inițiată de membrul CNA Radu Herjeu, în toamna anului trecut. 

Ce spune noul articol:

„Să nu încurajeze consumul de alimente prin folosirea în publicitate a minorilor cu vârste între 3 și 15 ani”

Decizia a venit după ce articolul inițial propus de Valentin Jucan, ce interzicea apariția minorilor de până la 18 ani, a fost în dezbatere publică, iar mai multe instituții sau companii au venit cu amendamente. Printre acestea se numără Romalimenta, Asociația Internațională a Publicitarilor (IAA), sau Consiliul Național al Publicității (RAC), dar au venit cu propuneri și Pro TV sau Kaufland.

Valentin Jucan, membru CNA, cel care a inițiat propunerea, a explicat pe pagina sa de Facebook:

„Am susținut această modificare fiindcă este esențială introducerea unei discipline în publucitate, în raport cu minorii și cu rolul pe care părintele îl are. Această nouă normă vine ca urmare a lipsei în societate a educației alimentare și, din păcate, a responsabilității celor își promovează produsele, folosindu-se de credulitatea copiilor. Protecția superioară a minorului este esențială într-o societate imatură în domeniul responsabilității alimentare.”

Valentin Jucan: „În Suedia nu a trebuit să se ajungă în situația în care suntem noi acum, fiindcă publicitarii și reprezentanții companiilor care comercializează produse alimentare au considerat că nu este etic să se folosească de copii. Au considerat că nu e cazul să se folosească de copii atunci când comercializează carne sau când comercializează, de exemplu, că avem în România un exemplu la un blender”. 
 
„Confirm argumentul adus de domnul Jucan, însă informația nu este completă, pentru că au adoptat o astfel de regulă mai strictă, interzicând publicitatea la copii, dar s-au trezit cu un alt fenomen. Radiodifuzorii lor comerciali au preferat să migreze în Marea Britanie și și-au luat licență de acolo și (Suedia – n.r.) a intrat într-un litigiu cu Marea Britanie pentru că încercau să susțină ideea că au ocolit, prin faptul că s-au pus sub jurisdicție britanică, legislația suedeză. Concluzia judecătorului a fost că Suedia are dreptul să adopte reguli mai stricte, dar nu poate impune altor radiodifuzori și nu pot face nimic pentru a bloca accesul publicului suedez la publicitatea pe care o vedeau pe canalele de străine.” – Petre Dincă, reprezentant CNA
Gabriel Tufeanu: „Cred ca s-a ajuns în situația aceasta din cauza faptului că s-a depășit la un moment dat acel prag. Dacă fiecare producător avea grijă, chiar nu avea sens discuția. Noi chiar nu putem reglementa pentru fiecare speță și fiecare produs în parte.”
 
„Dacă la noi ar intra în vigoare o asemenea reglementare, toate canalele românești ar fi private de a fi difuzate asemenea spoturi (…). În același timp, radiodifuzorii care sunt retransmiși prin cablu în România nu vor avea asemenea restricții. Sunt undeva la 70 la sută cei care sunt retransmiși în cablu în România fără să aibă licență la noi. Consiliul Concurenței analizează astfel de situații cu foarte mare atenție. Este foarte clar că radiodifuzorii străini vor putea să difuzeze în continuare spoturi care conțin minori în realizarea lor, iar pe de altă parte anunțătorii se vor direcția către acei radiodifuzori și nu către cei români care vor fi privați de o bună parte a pieței care le era accesibilă. Cred că la Consiliul Concurenței o asemenea temă poate să fie foarte serios analizată.” – George Chiriţă, șeful ARCA

Sursă: Pagina de Media

The PR Journal

Str. Hatmanul Arbore, nr. 15-19, sector 1, București
T: +40 21 230 07 24
F: + 40 21 230 0725
E: pr@theprjournal.com